Web Asistan Menü
Mustafa Kemal ATATÜRK

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024 Yayımlandı

22 Ekim 2024

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024 Yayımlandı

Üniversitemiz YÖK’ün Hazırladığı 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda 5 Kategoride Türkiye’nin En İyileri Arasında


Yükseköğretim Kurulu, üniversiteleri “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma - Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ve “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” başlıklarında değerlendirerek, yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeleri ortaya koyan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024” hazırladı.


Başta YÖKSİS veritabanı olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanan raporda Türkiye’deki 201 üniversite 64 göstergeye göre değerlendirdi.
Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştır.


Ar-Ge’ye Harcanan Yatırım Bütçesi Oranı En Yüksek Üniversite, Yüksek İhtisas 
Rapora göre 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 140 üniversite, yatırım bütçelerinin ortalama Yüzde 17'sini Ar-Ge faaliyetleri kapsamında harcamıştır. Ar-Ge yatırım harcaması oranı ortanca değeri Yüzde 10 iken, bütçesinin Yüzde 10 ve üzerini Ar-Ge faaliyetlerine harcayan üniversite sayısı 68'dir. 
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Araştırma-Geliştirmeye harcanan yatırım bütçesi oranının en yüksek olduğu ilk 20 üniversite arasında Yüzde 100 oranı ile 1.sırada yer almıştır.


2023 yılında SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI (ESCI dâhil) endeksli dergi ve kitaplarda ulusal iş birliği ile kurum adresli yayımlanan yayınların toplam yayın sayısına oranı dikkate alınan raporda göre 188 üniversitenin endeksli dergi ve kitaplarda ulusal iş birliği ile kurum adresli yayımlanmış en az bir yayını bulunmaktadır. Söz konusu üniversitelerin ulusal iş birlikli yayın ortalaması Yüzde 52'dir. Kurum adresli yayınların Yüzde 65 ve üzeri ulusal iş birliğiyle yayınlanan üniversite sayısı 27'dir.
Üniversitemiz, Endeksli Dergi ve Kitaplarda Ulusal İş Birliği ile Yayımlanmış Yayın Oranı en yüksek olduğu üniversiteler arasında Yüzde 77.78 oranı ile 7. Sıradadır.
Ayrıca ‘Üniversite Adresli Bilimsel Yayınların Açık Erişim Oranı’ başlığında Yüksek İhtisas Üniversitesi, Yüzde 74,07 oranla açık erişim imkânı bulunan kurum adresli bilimsel yayın yüzdesinin en yüksek olduğu ilk 20 üniversite arasında listelendi. 


Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kapasitesi
2023 yılında 62 üniversitede yenilenebilir kaynaklardan toplam 76,91 GW-saat elektrik enerjisi üretilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları kapasitesinin en yüksek olduğu üniversiteler sıralamasında Yüksek İhtisas Üniversitesi, üçüncü sırada yer aldı. 


Enerji Verimliliği Yatırımı
2023 yılında 77 üniversitede enerji verimliliğini artırmak için toplam 923 milyon TL yatırım yapılmıştır. Üniversite başına ortalama 11,93 milyon TL yapılan yatırımların ortancası 554.202 TLdir. Enerji verimliliği yatırımına sahip en yüksek değere sahip olduğu üniversiteler Yüksek İhtisas Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Batman Üniversitesi ve İstanbul Beykent Üniversitesi ve olarak sıralanmaktadır.

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024