Türkiye Yüzyılında Üniversite Gençliğini Sempozyumları Gerçekleşti
TÜRKİYE YÜZYILINDA ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİ SEMPOZYUMLARI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu öncülüğünde organize edilen “Türkiye Yüzyılında Üniversite Gençliği” konulu sempozyumlar 4- 5 Ocak 2024 tarihleri arasında Trabzon Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinde gerçekleştirildi.
Sempozyumlarda; Üniversitemizden Prof. Dr. Kadirhan SUNGUROĞLU “Stresle Baş Etme”, Doç. Dr. Eda AĞAŞCIOĞLU “Egersiz”, Dr. Öğr. Üyesi Yeliz GÜÇER ÖZ “Beslenme”, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fahri TEMİZYÜREK “Özgüven, Özbakım ve Sosyalleşme”, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem BAŞ “Olumlu Alışkanlıklar Geliştirme”, konularında önemli bilgiler paylaştılar.
STRESLE BAŞ ETMEYİ ÖĞRENMEMİZ ŞART
Prof. Dr. Kadirhan SUNGUROĞLU, federasyon sağlık kurulunun, yeni bir yüz yıla adım atan Türkiye Cumhuriyeti gençliğinin nitelikleri ne olmalı temalı bir araştırma yaptıklarını davet gelen üniversitelerde de bilinçlendirme sohbetleri düzenlediklerini belirtti. “Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu olarak gençlerimizi çok önemsiyoruz. Stres gerçeğinin geçmişi, insanlık tarihi kadar eski. Romalılar şehirleri kuşattığı çağlarda da insanlarda stres vardı. Bugünkü dünyamızda da var. Bilemiyoruz; belki uzayda bile stres olabilir. Stressiz bir dünya olmadığına göre bununla baş etmeyi öğrenmemiz şart.” dedi.
Sempozyumlarda özgüven ve sosyalleşme konularına değinen Prof. Dr. Fahri TEMİZYÜREK gençlerin imkanları iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Özlem BAŞ ise konuşmasında gençlerin kendilerini geliştirmek için olumlu alışkanlıklar edinmesi gerektiğini belirtti.
Hareketli olmanın gençler için çok büyük pozitif önemi olduğuna değinen Doç. Dr. Eda AĞAŞÇIOĞLU, fiziksel hareketsizliğin tek başına yaşamsal bir risk faktörü olduğunu, her sene dünyada 250 bin insanın hareketsiz yaşadığı için yaşamını yitirdiğini belitti. Yapılan çalışmaların, müzik eşliğinde yapılan çeşitli egzersizlere katılmanın Demans ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarına karşı koruyucu olduğunun tespit edildiğine değindi.
Sağlıklı beslenmenin anne karnında başladığını, hamilelik sürecinde yetersiz ya da yanlış beslenmesi halinde doğacak çocuğun obeziteye yakalanma riskinin arttığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yeliz GÜÇER ÖZ, her gün 2 litre su içmeyi ihmal etmemiz gerektiğini vurguladı.
Gençleri yakından ilgilendiren çok önemli konun konuşulduğu sempozyumlar üniversitelerinde de iş birliği ile devam edecek.