Ameliyathane Hizmetleri Önlisans Programının temel amacı, ameliyathanelerde kullanılan alet ve malzemeyi ameliyata hazır hale getiren, ameliyathaneyi ameliyatın özelliğine göre hazırlayan, cerrahi ekibe malzeme sağlayan ve ameliyat sırasında destek veren sağlık teknikerini yetiştirmektir. Dünya’da ve Türkiye’de tıbbi teknolojinin ilerlemesi, ameliyathane hizmetlerinde yeni teknolojiyi kullanabilecek eğitimli insan gücüne ihtiyacı doğurmaktadır. 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlayan Ameliyathane Hizmetleri Programının eğitim süresi 2 (iki) yıldır. Birinci yıl mesleki derslerle beraber temel tıp bilimleri dersleri alan öğrencilerimizin bu yıl sonunda zorunlu yaz stajı bulunmaktadır.. Ayrıca sosyal ve kültürel alandaki seçmeli derslerle öğrencilerimiz hayata da hazırlanmaktadırlar. Mesleğinde tam donanımlı bilgi ve beceri kazanmış, profesyonel hayatında bu alanda tutum sahibi, iletişim becerileri yüksek, etik değerlere saygılı, ekip çalışmasına yatkın, problem çözebilen, sağlık teknikeri yetiştirmek ve istihdam edilmelerini sağlamak hedefimizdir.
Yüksekokula öğrenci kabulü; TC. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından o öğretim yılında düzenlenen seçme ve yerleştirme sınav sonuçları ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır.
Ameliyathane Hizmetleri Programına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite sınavında bu program için gerekli puanı elde etmiş öğrenciler veya başka bir yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapan öğrencilerdir. Bu öğrencilerin geçmiş öğrenimlerinin akademik tanınması ile ilgili Yüksek İhtisas Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Yatay Geçiş Yönergesine bakılabilir.
Ameliyathane Hizmetleri Ön lisans Programlarından mezuniyetin ardından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarında eğitim görme imkanı bulunmaktadır.
Ameliyathane Hizmetleri önlisans programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, mesleki uygulama, yaz stajı ve yarıyıl sonu sınavı gibi muhtelif değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirmelerde yazılı sınav, çoktan seçmeli sınav, sözlü sınav ev ödevi, staj performansları ve ders sunumları gibi uygulamalar yapılabilmektedir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.
Başarı Notu | Katsayı |
AA | 4,00 Başarılı |
BA | 3,50 Başarılı |
BB | 3,00 Başarılı |
CB | 2,50 Geçer |
CC | 2,00 Geçer |
DC | 1,50 Koşullu Geçer |
DD | 1,00 Başarısız Kalır |
FD | 0,50 Başarısız Kalır |
FF | 0,00 Başarısız Kalır |
Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2,00 olan öğrenci o yarıyıl/yıl (DC) notu aldığı derslerden de başarılı sayılır.
Öğrencinin programdaki tüm derslerden sırasıyla DD, FD ya da FF notunun olmaması gerekir. Bu notlardan birini alan öğrenci bu dersi tekrar almak ve bu dersten başarılı olmak zorundadır. Yüksekokul öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen bütün çalışmaları ve ön lisans programları için 120 AKTS’yi tamamlamış öğrenci; öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Yüksekokulun ilgili Programının ön lisans diploması ve diploma eki verilir.
İki yıl süren eğitimi tamamlayarak mezun olanlar önlisans derecesi ile, Sağlık Teknikeri ve Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri ünvanını alırlar.
Bu programdan mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda ve hastanelerde, SGK ve diğer kamu kuruluşlarına bağlı sağlık birimlerinde, özel eğitim ve dal hastanelerinde, özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde bulunan ameliyathanelerde çalışabilmektedir.
Ameliyathane Hizmetleri Programını başarı ile tamamlayan öğrenci;
İletişim : emineonerkaraveli@yiu.edu.tr
Öğr. Gör. Baise BİCAV
(I.Sınıf Koordinatörü)
Öğr. Gör. Emine ÖNER KARAVELİ
(II. Sınıf Koordinatörü)
(Staj Koordinatörü)
Eğitim Öğretim Yılının 2. Sınıf Bahar Yarıyılında Mesleki Uygulama dersini alan bütün öğrenciler;
1- Ders Kayıt Döneminde Yüksek İhtisas Üniversitesi Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminden Mesleki Uygulama derslerini seçip, ders kayıtlarını tamamlamalıdır.
2- Ders seçimleri sonrası danışman onayları yapılan öğrencilerin, ders kaydını tamamlamış olacaktır.
3- Tüm öğrencilerin SGK'dan veya e-devlet şifresi ile (https://www.turkiye.gov.tr) adresinden Müstahaklık belgesi almaları - kimlik fotokopileri ile birlikte tek dosya halinde staj koordinatörlüğüne teslim etmeleri gereklidir.
Stajını tamamlayan öğrenciler;
4- Staj süresince yapmış oldukları iş ve işlemleri kapsayan staj raporlarını ve staj karnesini, staj eğiticisi-yürütücü tarafından doldurulduktan sonra,
stajın bitiminden itibaren bir hafta içerisinde, staj koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.
5. Mesleki Uygulama İçin Gerekli Ekler:
Önemle Duyurulur.
Yaz Stajı yapacak bütün öğrencilerin,
1- Yaz Stajı yapmak istedikleri sağlık kurumlarını ilgili yarıyılında Staj Uygulama Koordinatörüne bildirmeleri,
2- Öğrenci İşleri Personelinden alacakları Yaz Staj formlarını; iki (2) nüsha şeklinde doldurmaları, staj yapacakları sağlık kurumlarına ve yüksekokul müdürlüğüne onaylatmaları ,
3. SGK'dan veya e-devlet şifresi ile (https://www.turkiye.gov.tr) adresinden Müstahaklık belgesi almaları- kimlik fotokopileri ile birlikte tek dosya halinde staj koordinatörlüğüne teslim etmeleri gereklidir.
Stajını tamamlayan öğrenciler;
4- Staj süresince yapmış oldukları iş ve işlemleri kapsayan staj raporlarını ve staj karnesini, staj eğiticisi-yürütücü tarafından doldurulduktan sonra stajın bitiminden itibaren bir hafta içerisinde, staj koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.
Yaz Stajı 20 (yirmi) iş günüdür.
5. Yaz Stajı İçin Gerekli Ekler:
Önemle Duyurulur.